7 Важни Въпроса при Покупка на Имот

7 Важни Въпроса при Покупка на Имот

Покупката на имот, особено ако ви е за първи път може да е много вълнуваща, но улисани в търсенето на дома - мечта може да се сблъскате и с някои подводни камъни.

Какво задължително да гледате преди да си купите имот:

1. Локация

Това е може би най – важната характеристика на един имот, която често се пренебрегва от бъдещите купувачи. В много случаи когато открият атрактивно жилище, което отговаря на критериите им и на финансовите им възможности хората си казват, че могат да пренебрегнат факта, че локацията не е много добра (все с нещо трябва да направите компромис, нали?). Това обаче в повечето случаи се оказва грешка. Все пак покупката на имот е дългосрочна инвестиция и независимо дали ще живеете там, ще го отдавате под наем или ще продадете след време локацията винаги ще бъде от огромно значение!

Добрата локация прави имота много по – лесно продаваем и по този начин инвестицията ви е по – защитена от спадове в цените на недвижимите имоти.

2. Инфраструктура, училища, детски градини

От изключително значение е жилището да е в комуникативен район. Дори в момент да не ви се налага да ползвате градски транспорт най – добре гледайте дали има наличие на удобен такъв, спирки в близост и градски транспорт с достъп до основните части на града. Ако имате или планирате да имате от значение е и наличието на детска градина, училище в квартала или поне в достатъчна близост.

3. Етаж и разположение на жилището

Отговорете си на въпроса кои са удачните етажи за вашето жилище. Дали предпочитате по – нисък етаж за да не се налага да ползвате асансьор или по – висок. Много от купувачите са негативно настроени към първият и последният етаж на сградата. Това донякъде има своите логични причини, но не е задължително да създаде проблеми. Поради този факт цените първият и последният етаж са най – ниски, което може да е в плюс за хора с по – ограничени възможности. Ако апартамента е на по – горен от 2 – ри етаж погледнете и състоянието на асансьора.

В България има много жилищни блокове със стари, зле поддържани и дори опасни асансьори! Разположението на жилището също е важно, както и гледката. Трябва да съобразите, че например северните стаи на жилището (ако има такива), особено ако са на по – долен етаж и пред тях има дървета рядко или никога няма да бъдат огрявани от слънцето, докато юго – източните ще са доста топли.

4. Пешеходна активност

Обърнете внимание дали в района има всичко (или почти) необходимо за ежедневните ви дейности в рамките на няколко минути пеша или се налага постоянното използване на автомобил. Огледайте се за наличие на магазини, хранителни вериги, парк, детска площадка, заведения, аптека, здравни услуги. Това важи най – вече за големите градове. Ако града е сравнително малък това обикновено не е проблем.

5. Шум и престъпност в квартала

Обърнете внимание дали в близост до сградата има шумни заведения или минава голяма и натоварена улица / булевард. Последното би могло да се окаже голям проблем особено ако апартаментът ви гледа на там и най – вече спалнята. Разходете се късно вечер и рано сутрин и следете дали нетипична активност, шумове, заведения със силна музика, чести среднощни купони. Може да разпитате и съседите.

6. Нужда от ремонт

Консултирайте се със специалисти – строителна фирма, водопроводчици, електротехници и т.н. по отношение на ремонтните дейности в жилището. На пръв поглед вие виждате малки козметични промени, които е възможно да се превърнат в скъпа инвестиция. Това важи особено за водопроводни системи, изолации, поправка на течове, покриви.

7. Ще запази ли имотът своята стойност?

Ако купувате жилище с инвестиционна цел, това е един от основните въпроси, които ви интересуват. А дори и да имате намерение да живеете в него пак може да се наложи да го продадете. Този въпрос зависи от много фактори – състояние на имота, локация, движение на пазара на недвижими имоти и т.н.