Успокоява се ръста на цените на жилищните имоти

Според агенции за недвижими имоти сделките с жилищни имоти през третото тримесечие на 2018 година намаляват в сравнение със съшият период на 2017 година. Забавя се силно и растежа на цените, като към момента средната цена на тристайно жилище в София е около 1000 евро на квадратен метър. Като най-голямо е търсенето на двустайни, следвани от тристайните жилища. Расте обаче броят на продажбите на жилища на „зелено“, т.е. процес на строеж, като предпочитани са сгради за които се очаква да получат разрешение за ползване до края на календарната година.

Тази тенденция за забавяне на имотния пазар не важи само за София, тя е обща за цялата страна. Единственото изключение е Варна, където се наблюдава силен ръст на сделките както на тримесечна, така и на годишна база според данните на Агенцията по вписванията.

Въпреки спада в броя на сделките от агенциите отчитат силен интерес от страна на потенциални купувачи. Това най-вероятно се дължи на много ниските лихви по депозитите (на практика отрицателни лихви по депозитите при ускоряваща се инфлация) съчетани с изключително ниските лихви по ипотечните кредити отпускани в момента от банките.

Като най-предпочитани локации си остават столичните квартали Изток, Дианабад, Гео Милев, Лозенец, Оборище, Малинова долина. На по-заден план остават Белите брези, Слатина, Гоце Делчев, Младост, Дружба. А като най-непривлекателни си остават Модерно предградие, Орландовци, Надежда, Студентски град.

Всеки който иска да закупи жилище с ипотечен кредит и има нужда от допълнителна информация или помощ при избор на банка, може да се свърже с нас и ще получи напълно безплатна консултация.